Новини / Съобщения :


Администраторски панел
Нова публикация | Коментари

вторник, 16 май 2023 г.

„ВИЗИЯ, РАЗКАЗ, ДОКОСВАНЕ” -"Една разказана приказка от майстор Стоян Маринов" 19.04.2023г

 
Скъпи приятели на Занаятчийската камараПловдив,

        Имаме удоволствието да Ви поканим, за да открием и съприживеем заедно, изложба

 ВИЗИЯ, РАЗКАЗ, ДОКОСВАНЕ” -"Една разказана приказка от майстор Стоян Маринов"

  с участието на невероятните изпълнители от Фолклорен ансамбъл "ТРАКИЯ"

19 април 2023г/сряда/- 18.00ч,

Дом на културатаБорис Христов”, етаж II

Изложбата представя 19 забраждания и украси за глава, възстановени от майстор Стоян Маринов по редки /изчезващи в наше време/ образци, събирани на терен от музейни колекции, литературни източници и снимки. Изложбата ще покаже забраждането, като завършена система от прическа, конструкция, форма, декорация, силует, маниери по прикрепяне на всички съставни части, апликация, използване на природни материали от растителен и животински произход /конски косъм, пера/. Забраждането е продукт от уменията в занаятите: тъкачество, везбарсто, плетиво, иглена дантела /кене/, шивачество, изработка на ювелирни накити и накити от мъниста. Образите на моми лазарки, на булки и невести, на по-възрастни жени и пр. ни повеждат из различните етнографски области и групи население от българската етническа територия.

Чрез разказа на майстор Стоян Маринов и чрез изразните средства на фотографията /фотосите са продукт на екипа от фотостудиоТотеми красивите лица на момичетата от Фолклорен ансамбълТракия”/ се разкрива своеобразна приказка, за времената в които забрадката е била, една от най-важните части в цялостната структура и символика на българската, женска носия.

Изложбата се осъществява по проект на Регионална занаятчийска камара-ПловдивЗанаятите - наследство и бъдеще“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, , поПрограма за възстановяване и развитие на частните културни организациии изключителната подкрепа на Регионалния център, за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, под егидата на ЮНЕСКО.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар