Новини / Съобщения :


Администраторски панел
Нова публикация | Коментари

вторник, 19 септември 2017 г.

БАЛКАНСКА ОГЪРЛИЦА 19-22 сетември 17Г

 
„Балканска огърлица 2017”
19-22 септември 2017

 Организатори:
 Община Пловдив, Балканско бюро за подпомагане на средното съсловие, Регионална Занаятчийска Камара- Пловдив

Спомоществуватели:
СОТ Брадърс, КЦМ Металургремонт 21, Средно Училище „Никола Вапцаров”, Група за народни танци "Китка" - гр.Раковски,

           - Участници в изработката на „Балканска огърлица”:
-         Анна Медарска от Пловдив, десет години се занимава с ювелирство, като  създава много авторски модели. Има три специализации в Германия и една във Флоренция. В момента има собствено ателие за авторска бижутерия.
-         Петър Дудулов е от София. През 1986 година започва да изучава дърворезба при големия дърворезбар Петър Кушлев. Десет години по-късно се посвещава на ювелирния занаят, като работи в  известни столични ателиета.Има богат опит  в изработката на авторски бижута,   в колаборация с различни дизайнери на кожени облекла и аксесоари, стъкло и дърво. които се предлагат в галерии от страната и чужбина.
-         Любомир Николов - от град София. Занимава се с бижутерия 21 години. и сребърни бижута, 7 години от този период работи в Белгия. Има богат опит в изработката на изцяло ръчна бижутерия. От 5 години е съдружник и партньор в ателие за изработка на поръчкови бижута - Фибула./
-          Петьо Кошев – от Пловдив.  С ювелирно образование и богат опит  в изработката на авторски бижута.
-         Катарина Дода - Родена в Скопие, където живее и работи и днес. Изработката на филигран е традиционен семеен занаят от много генерации назад.Има  собствена работилница „КД Ювелир“. Изработва уникални бижута в традиционен дизайн, както и модерни накити с внесени традиционни мотиви. Представя своите изделия на фестивали в цял свят, посветени на съхраняването на старите занаяти. Лауреат е на много награди и признания.
-         Мирослав Стоянович от  Сърбия , майстор ювелир, който от години се занимава с изработка на авторски бижута.
-         Нана Престел - Родена в Бургас, завършва Средно художествено училище за сценични кадри в Пловдив , Художествена академия в София и Академията за приложни изкуства и дизайн в Хале. Живее и работи в Идар-Оберщайн, Германия. Носител е на престижната Германска награда за бижута и скъпоценни камъни – 1999 и други национални и международни отличия.Художествен ръководител  на Школата по изобразително изкуство в Идар-Оберщайн.
-         Участници в „Уъркшоп в работилници за изработване на накити от различни материали” майстори занаятчии от Бакалова къща и „Улица на занаятите” / ул. Стръмна 1, 2 и 3/
-         Участници в демонстрации и базар.19 български майстори – занаятчии, които ще демонстрират и изработват  накити от различни материали,,
-          двама майстора от Сърбия и Македония.

Програма:

     19.09.2017г. /вторник/„БАЛКАНСКА ОГЪРЛИЦА 2017”

   11.00ч.   Уъркшоп „БАЛКАНСКА ОГЪРЛИЦА 2017”, представяне на участниците   и запознаване с регламент за изработка на огърлицата  в бижутерската работилница на СУ „Никола Вапцаров”.
       Всеки участник ще изработи,  два елемента от сребро, които ще бъдат  зглобени в една огърлица. За първия елемент се предоставя плочка с размер 40х40 мм и ювелирен камък, който да бъде вграден, инкрустиран и украсен по идея на майстора. Вторият елемент с размер 40х60мм се изработва изцяло по идея  на майстора.
            На всеки участник се предоставя:
-         Работно място в оборудвана бижутерска работилница
-         Проект на огърлицата
-         Необходимите пластина и тел от сребро, проба 925
-         Ювелирен камък
-         Среброто се предоставя, като дарение от КЦМ

По традиция изработената огърлица ще бъде дарена от РЗК-Пловдив на партньор , който ще се определи от УС.

11.00ч.– 18.00ч.  – Демонстрации и базар на накити, изработени от различни материали. ул. Райко Даскалов(Старата Узун Чаршия)
12.00ч. -18.00ч.  – Изработване на „Балканска  огърлица в оборудвана бижутерска работилница в СУ „Н.Вапцаров” .

20.09.17г./ сряда/„БАЛКАНСКА ОГЪРЛИЦА 2017”

9.00ч. -12.30ч.  - Изработване на „Балканска  огърлица в оборудвана бижутерска работилница в СУ „Н.Вапцаров” .
11.00ч.–18.00ч.  - Демонстрации и базар на накити, изработени от различни материали. ул. Райко Даскалов(Старата Узун Чаршия)
13.00 ч. -15.00 ч. - Уъркшоп за изработване на накити – лектор от Германия, майстор Нана Престел - СУ „Никола Вапцаров
13.00 ч. -15.00 ч.- Уъркшоп за изработване на накити от различни материали – „Улица на занаятите” /ул. Стръмна 1А, 2 и 3/; Бакалова къща.
15.00ч. -18.00ч.  - Изработване на „Балканска  огърлица в оборудвана бижутерска работилница в СУ „Н.Вапцаров” .
16.00ч. -18.00ч.  - Уъркшоп „Българската забрадка като аксесоар от женския накит и начин на употреба” ул. Райко Даскалов / пред сградата на БНБ/ Ще бъдат представени, забраждания и украси за глава от различни региони на България. Посетителите ще  чуят беседа за начина на изработване, поводите по които се ползват, история, възникване, както и демонстрация на използването им . Желаещите дами, ще имат възможност да се забрадят и направят собствена снимка.
21.09.17г. / четъртък/- „БАЛКАНСКА ОГЪРЛИЦА 2017”
9.00ч. -12.00ч. - Изработване на „Балканска  огърлица в оборудвана бижутерска работилница в СУ „Н.Вапцаров” 12.30 ч. -14.30 ч.  Уъркшоп  по сребърен филигран - СУ „Н.Вапцаров” лектор Катарина Дода.
11.00ч.–18.00ч.  - Демонстрации и базар на накити, изработени от различни материали. ул. Райко Даскалов(Старата Узун Чаршия)
15.00ч. -17.00 ч. - финален етап от изработване на „Балканска  огърлица , сглобяване на готовите елементи ул. Райко Даскалов / пред БНБ/
19.30ч.  – Майсторска вечер – представяне на сребърната огърлица, връчване грамоти на участниците.

22.09.17г./ петък/- „БАЛКАНСКА ОГЪРЛИЦА 2017”
11.00ч.–18.00ч.  - Демонстрации и базар на накити, изработени от различни материали. ул. Райко Даскалов(Старата Узун Чаршия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар